Ειστε εδω: Home

74ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών "Βασίλειος Καμπάνης"

Γνωρίζοντας το παρελθόν ατενίζουμε το μέλλον...
140 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας του σχολείου μας


Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του 74ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε στο ιστορικό σχολείο μας, ένα από τα πρώτα αλληλοδιδακτικά σχολεία της Αθήνας. Διαβαίνοντας την ηλεκτρονική μας πύλη θα αντλήσετε πληροφορίες για το σχολείο, θα γνωρίσετε την ιστορική του διαδρομή και θα ενημερωθείτε για τις δραστηριότητές μας.
Καλή περιήγηση!


Λίγα λόγια για το σχολείο μας

Το 74ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών λειτουργεί αδιάκοπα από το 1876 έως και σήμερα. Ανάμεσα στους απόφοιτούς του συγκαταλέγονται πολλές προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης, της τέχνης και της κοινωνικής ζωής.

Στις μέρες μας λειτουργεί ως εξαθέσιο κλασικό Ολοήμερο δημοτικό σχολείο και "συγκατοικεί" με το 46ο Νηπιαγωγείο Αθηνών.

Στεγάζεται σε δύο διατηρητέα κτήρια στη συμβολή των οδών Αδριανού και Φλέσσα στην Πλάκα. Το πρώτο κτήριο οικοδομήθηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου μεταξύ των ετών 1875-1876 για να στεγάσει το Β΄ δημοτικό σχολείο αρρένων. Η επονομαζόμενη τότε «Δημοτική Σχολή» είχε ως έμβλημά της τη φράση «Φρόνησις μετ΄ Επιστήμης και Ευθύτητος» και εφάρμοζε την αλληλοδιδακτική μέθοδο, οι καλύτεροι δηλαδή μαθητές, με την καθοδήγηση του δασκάλου, δίδασκαν τους υπόλοιπους. Το δεύτερο κτίσμα, ένα διώροφο νεοκλασικό κτήριο, οικοδομήθηκε το 1910 για να χρησιμοποιηθεί αρχικά ως κατοικία.

Το Δημοτικό Σχολείο της Πλάκας είναι γνωστό και ως "Σχολείο του Καμπάνη", γιατί εδώ εργάστηκε επί σειρά ετών ως δάσκαλος και ως διευθυντής ο φωτισμένος εκπαιδευτικός Β. Καμπάνης (1876-1942).


74 Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Φρόνησις
μετ΄ Επιστήμης
και
Ευθύτητος

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Αδριανού 106 - 108, Πλάκα
Τηλέφωνο Διεύθυνσης: 210 3229133
Τηλέφωνο Εκπαιδευτικών: 210 3215261
Fax: 210 3229133

Email: mail@74dim-athin.att.sch.gr